środa, 14 października 2020

Chleb bananowy - na płatkach owsianych

 Przepis na Chlebek z którego czerpałam inspiracje jest TUTAJ

Szukałam czegos co jest bez mąki, a może "robić za pieczywo" ostatnio unikam pieczywa - trochę z ciekawości jak to wpłynie na moj organizm i czy ten "zabieg" jest/ będzie skutecznym. Czas rzecz jasna pokaże :) Niemniej jednaj to rodzi kreatywność, zatem choćby z tego powodu ogromny plus.

W przepisie zastosowałam kilka zmian i zrobiłam go w tzw lidlomiksie - jakkolwiek to się pisze  ;)


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 duże banany
  • 1/4 szklanki miodu (można zastąpić erytrytem)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 Wykonanie:
  1. Płatki owsiane wsypujemy do monsieur'a miksujemy na pył - )gdy używamy erytrytu lub innego sypkiego słodzidła razem z płatkami miksujemy) 
  2. Do zmiksowanych płatków dodajemy jajka, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, sodę oczyszczoną i miód - jeśli używamy
  3. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
  4. Do małej keksówki którą uprzednio natłuściliśmy przelewamy ciasto, obsypujemy na wierzchu orzechami - tutaj możecie użyć dowolnej "ozdoby"
  5. Wstawiamy do nagrzanego do 170*C piekarnika (u mnie termoobieg) na 35 minut, po skończonym procesie pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na 10 minut.
*tip - do chleba można dodać przyprawę do piernika - wtedy będziemy mieli wrażenie że zajadamy się piernikiem :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza