Zupy krem - u mnie to jest ciekawe doświadczenie - kiedyś zajadałam się zupą cebulową - krem potem miałam przesyt konsystencji i długo nie mogłam patrzeć na tego rodzaju strukture :)
Do momentu gdy pojechałam w odwiedziny do znajomej i podała zupę dyniową - zasmakowała mi!
Postanowiłam zrobi również u siebie. Znajoma - teraz to status głębszej znajomosci robił z dyni hokkaido, ja postanowiłam zrobić z piżmowej ;)
Składniki:
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 cebula czerwona
- łyżeczka imbiru (startego)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do podsmażenia cebuli i dyni
- wywar warzywny lub inny ulubiony
Dodatki:
- pestki dyni,
- kiełki rzodkiewki
Wykonanie:
- Dynie kroimy na pół - wzdłuż, usuwamy pestki i miąższ - najlepiej jest to zrobić łyżką,
- Następnie kroimy dynie w grube paski - te paski obieramy ze skóry obieraczką.
- Obraną dynie kroimy w plasterki.
- Cebule obieramy z łupiny, kroimy w drobną kostkę,
- Rozgrzewamy olej/oliwę na patelni dodajemy cebule, solimy - czekamy aż się zeszkli,
- Dodajemy imbir, pieprz i pokrojoną w kostkę dynie - smażymy do zarumienienia z każdej strony,
- Przekładamy zawartość patelni do garnka, zalewamy przygotowanym bulionem (warzywny lub inny ulubiony) tyle, aby dynia wystawała poza wywar. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż dynia będzie się rozpadała ( około 30 minut),
- Po przestudzeniu miksujemy zupę na gładką masę, doprawiamy do ostatecznego smaku solą i pieprzem, podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie na ten moment to pestki dyni ( można je również uprażyć na patelni przed podaniem) plus kiełki.
- Do tej zupy można dodać płatki migdałowe, słonecznik łuskany, grzanki - co lubicie ;) kreatywność jest jak najbardziej porządane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz