Desery - kto ich nie uwielbia? zmieniając tryb życia - na ten bardziej fit szukałam rozwiązań które pozwolą mi bez rezygnowania z ulubionych deserów zmierzać dalej ścieżką którą wybrałam. nie chce nazywać tego dietą, a stylem odżywiania, który trwa już jakiś czas :) Początki były trudne, teraz znajduję sposoby aby coś zamienić na bardziej zdrowszą wersje niż uleganie pokusom :) Tutaj zauważam spory plus w kreatywnym gotowaniu.
Składniki:
(Na dwie porcje)
- 2 jabłka
- 2 jogurty naturalne Skyr
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- Garść płatków migdałowych
- 2 -3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Cynamon - w.g upodobania
- Miarka odżywki białkowej (u mnie solony karmel) - ten etap możemy pominąć
Wykonanie:
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej kokosowy, gdy się rozpuści wrzucamy płatki owsiane, po chwili wrzucamy płatki migdałowe i cynamon, chwile podprażamy,
- Następnie dodajemy miód i prażymy do momentu zarumienienia i wyczuwalnego zapachu migdałów.
- Gotową po 1/4 całości(granole - kruszonkę) przekładamy na spód pucharków - połowa zostanie na wierzch deseru!
- Do pucharków na "kruszonkę" przekładamy jogurt naturalny wymieszany z odzywką białkową
- Jabłka obieramy, kroimy w małe cząstki,
- Rozpalamy ogień, kładziemy rondelek, wlewamy zimną wodę na dno naczynia, przekładamy pokrojone wcześniej jabłka, dodajemy miód i cynamon.
- Prażymy/karmelizujemy do momentu aż będą miękkie
- Przekładamy jeszcze ciepłe do pucharków, na gorące jabłka reszta kruszonki.
Gdy przekładamy ciepłe jabłka - mamy efekt jakbyśmy jedli szarlotkę z lodami :)
Granole możecie zrobić z rożnych dodatków - tutaj wszystko to co Wam smakuje i pasuje do jabłek jest waszym kreatywnym wyzwaniem;)
Tutaj możecie zobaczyć jak zrobiłam deser :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz