wtorek, 1 grudnia 2020

Proteinowa Szarlotka z "kruszonką" w pucharku podana

 Desery - kto ich nie uwielbia? zmieniając tryb życia - na ten bardziej fit szukałam rozwiązań które pozwolą mi bez rezygnowania z ulubionych deserów zmierzać dalej ścieżką którą wybrałam. nie chce nazywać tego dietą, a stylem odżywiania, który trwa już jakiś czas :) Początki były trudne, teraz znajduję sposoby aby coś zamienić na bardziej zdrowszą wersje niż uleganie pokusom :) Tutaj zauważam spory plus w kreatywnym gotowaniu.



Składniki:

(Na dwie porcje)

  • 2 jabłka
  • 2 jogurty naturalne Skyr
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Garść płatków migdałowych
  • 2 -3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Cynamon - w.g upodobania
  • Miarka odżywki białkowej (u mnie solony karmel) - ten etap możemy pominąć


Wykonanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej kokosowy, gdy się rozpuści wrzucamy płatki owsiane, po chwili wrzucamy płatki migdałowe i cynamon, chwile podprażamy, 
  2. Następnie dodajemy miód i prażymy do momentu zarumienienia i wyczuwalnego zapachu migdałów.
  3. Gotową po 1/4 całości(granole - kruszonkę) przekładamy na spód pucharków - połowa zostanie na wierzch deseru!
  4. Do pucharków na "kruszonkę" przekładamy jogurt naturalny wymieszany z odzywką białkową
  5. Jabłka obieramy, kroimy w małe cząstki,
  6. Rozpalamy ogień, kładziemy rondelek, wlewamy zimną wodę na dno naczynia, przekładamy pokrojone wcześniej jabłka, dodajemy miód i cynamon.
  7. Prażymy/karmelizujemy do momentu aż będą miękkie
  8. Przekładamy jeszcze ciepłe do pucharków, na gorące jabłka reszta kruszonki.

Gdy przekładamy ciepłe jabłka  - mamy efekt jakbyśmy jedli szarlotkę z lodami :)

Granole możecie zrobić z rożnych dodatków - tutaj wszystko to co Wam smakuje i pasuje do jabłek jest waszym kreatywnym wyzwaniem;)

 

Tutaj możecie zobaczyć jak zrobiłam deser :


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz