wtorek, 25 października 2011

Risotto z kurczakiem - primi piatti

Risotto, to typowe włoskie danie.
Ryż podpiekany na tłuszczu z dodatkami bulionu, lub winem, wtedy nadajemy mu wytrawny smak. 
Jestem zachwycona  tym daniem, gdyż dodatki mogę sobie dobierać, takie jak lubię.
Gdy tylko mogę wsadzić kurczaka ( piersi) to właśnie robię! 
Moje risotto będzie z kurczakiem.
Do dzieła!
Składniki:
Ryż - szklanka
bulion(warzywny lub drobiowy) - 2,5 szklanki
pierś z kurczaka (pojedyncza) - 1 sztuka
marchew - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
groszek konserwowy  - 2 łyżki
sól, pieprz -  do smaku
 olej - 1 łyżka
Wykonanie:
 Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, na patelni. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki dodajemy do kurczaka. 
Cebule kroimy także w półplasterki podsmażamy razem z kurczakiem i marchewką.
Przyprawiamy do smaku. Gdy mięso będzie gotowe przekładamy całośc do miski.
Ryż wsypujemy do patelni chwilę podsmażamy na tłuszczu którym piekł  się kurczak, wlewamy połowę bulionu ( pamiętajcie - bulion musi być gorący, aby nie przerywać procesu gotowania),mieszamy. Gy ryż wchłonie bulion dolewamy stopniowo resztę bulionu.
Dodałam rosół, który mi pozostał z dnia poprzedniego.
W tym momencie dodajemy kurczaka z marchewką i cebulą, dorzucamy groszek, chwilę podgrzewamy i mamy gotowe risotto.
Smacznego Kochani.