niedziela, 29 kwietnia 2012

Tarta ziołowa z pieczarkami

Podstawa tarty o ziołowym aromacie, pachnąca oregano i bazylią jednocześnie. Chrupiący spód i wilgotne soczyste nadzienie. Takie połączenie bardzo nam odpowiada;)
Tarta ziołowa z pieczarkami


 Składniki:
Spód tarty
  • mąka     - 1 szklanka        
  • margaryna -       100 gramów      
  • Jajko -   1 sztuka              
  • oregano suszone - 1 łyżeczka          
  • bazylia suszona -  1 łyżeczka          
  • sól  - 1 szczypta               
  • zimna woda  - 3 łyżki      
Wypełnienie
  • pieczarki - 300 gramów
  • cebula   - 3 sztuki             
  • pierś z kurczaka(pojedyncza) - 2 sztuki    
  • sól, pieprz do przyprawienia piersi (1/2 soli i 1/2 pieprzu)  - 1 łyżeczka       
  • pomidor  - 2 sztuki          
  • Żółty ser starty   - 1 łyżka              
  • śmietana  - 1 szklanka    
  • Jajko  - 1 sztuka               
  • sól, pieprz do smaku -     szczypta             
  • natka pietruszki –  ½ pęczka        
  • olej 1 łyżka do pieczarek i cebuli, druga do smażenia piersi - 2 łyżki            
Smarowanie blachy
  • margaryna - 1 łyżeczka  
  • bułka tarta  - 2 łyżki

Wykonanie:

W misce mąkę mieszamy z oregano i bazylią. Dodajemy jajko i połamaną na mniejsze kawałki margarynę, w trakcie wyrabiania dodajemy 3 łyżki zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na20- 25 minut do zamrażalnika.
Nastawiamy piekarnik na 180*C. Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w półplasterki i podsmażamy razem na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż cebula będzie rumiana - pieczarki też będą odpowiednie podsmażone;-)
Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni, przyprawiamy. Studzimy pieczarki i osmażone pieczarki.
Blachę na tartę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i terazsą2 wersje - można rozwałkować i gotowe przełożyć na blachę lub na niej formować ciasto - ja właśnie tak zrobiłam. Następnie po nakłuwać ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut .
Ze śmietany sera i jajka robimy "sos" którym zalejemy całość.
a gotowe ciasto przekładamy rozprowadzając równomiernie pieczarki, na nich rozprowadzamy usmażonego kurczaka. Całość polewamy zrobionym " sosem".
Pomidory myjemy, kroimy w plastry układamy na całej powierzchni tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 20 minut z trybem - termoobieg. Natkę pietruszki siekamy i obsypujemy już gotową tartę. Smacznego!