wtorek, 1 maja 2012

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Tradycyjne placki ziemniaczane z kleksem śmietany. To jest to, co tygryski lubią najbardziej;) Wariacje na ich temat jest niezliczona ilość, czasem jednak mam ochotę po prostu na takie właśnie placki.
Placki ziemniaczane z kleksem śmietany.
Składniki:
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól, pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki 
  • Dekoracja:
  • Śmietana - 3/4 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
Placki ziemniaczane



 Wykonanie:
 Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie. Dodajemy jajko, 2 łyżki mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Śmietanę łączymy z cukrem, intensywnie mieszamy ( około minuty). Gotowe placki polewamy śmietaną z cukrem:)