sobota, 12 maja 2012

Szwajcar - czyli schabowy z żółtym serem w środku

Kolejna wersja schabowego, tym razem z serem w środku. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu mięsko, jednocześnie coś innego od tradycyjnego schaboszczaka. Wbrew pozorom schab, podobnie jak drób, jest wdzięcznym mięsem, z którego możemy "tworzyć" rożne cudeńka kulinarne.
Szwajcar - w przekroju
Składniki:
  • Schabowy - 1 plaster (około 120 gram)
  • ser żółty - 3 plastry
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • jarzynka-szczypta
  • jajko1 sztuka
  • bułka tarta 1/4 szklanki
  • olej do smażenia - 2 łyżki

Szwajcar
Wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć,  rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać  - nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.  Na środek  mięsa ułożyć  ser - przecięłam na trzy  paski sklejone ze sobą plasterki sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta "złamać" na połowę i takiego panierować. Jajko rozkłócić. Schab panierować - wkładamy do bułki tartej - jajka - ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. 
Smacznego;)