wtorek, 26 czerwca 2012

Bruschetta z grilla

 Na przygotowanie potraw z grilla, na razie mieliśmy tylko kilka dni okazje robić.
Na pocieszenie pozostaje nam wierzyć, iż cały lipiec ma być gorrący;) więc będziemy mogli szaleć. Starałam się czynnie korzystać ze słonecznej pogody i grillować. Dzisiaj podzielę się z Wami moją wersją popularnej we Włoszech potrawy Bruschettą.

Składniki:
  • bułka paluch wieloziarnista - 2 sztuki (każde inne pieczywo będzie odpowiednie)
  • pomidory - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • bazylia świeża - garść liści
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
 


Wykonanie:
  1. Paluchy przecinamy wzdłuż na 2  części,  miejscem przecięcia kładziemy na rozgrzany grill.
  2. Następnie, kroimy pomidora w kostkę.
  3. Siekamy bazylie.
  4. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę oliwy.
  5. Mieszamy, aby połączyły się składniki.
  6. Bułki powinny być już gotowe, smarujemy obranym ząbkiem czosnku i układamy pomidory.
Szybko i smacznie;)