czwartek, 28 czerwca 2012

Cukinia grillowana

Warzywa grillowane w magiczny sposób zmieniają swój smak. Moim zdaniem zyskują i stają się delikatniejsze;). Jeśli dodamy ulubioną mieszankę ziół, doznania smakowe nieziemskie;)

Składniki: 
  • Cukinia - 1 sztuka 
  • sól - 1 łyżeczka 
  • pieprz - 1/2 łyżeczki 
  • przyprawa do sałatek Kamis - 1 łyżka 
  • Oliwa - 2 łyżki 

Wykonanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty: do średniej wielkości miski wlewamy oliwę, dodajemy do niej, sól, pieprz i przyprawę do sałatek z płatkami kwiatów (jeśli macie swoją ulubioną mieszankę, równie aromatyczną śmiało dodajcie) Mieszamy składniki marynaty , aby się "połączyły".
  2. Cukinie myjemy,suszymy,kroimy w plastry (grubość zależy od was) Przekładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy plastry cukinii w marynacie. Pozostawiamy na kilka minut aby cukinia przeszła aromatem ziół.
  3. Na rozgrzany grill kładziemy tackę do grillowania i na niej grillujemy cukinie do miękkości. Około 2-3 minut z każdej strony. Podajemy jako dodatek do potraw lub jako samodzielną przekąskę.
* możemy grillować bezpośrednio na ruszcie grilla,ja tego nie robię ,gdyż wpadają mi po prostu plastry do środka grilla