wtorek, 19 czerwca 2012

Pierogi z jagodami

W niedzielne popołudnie pojechaliśmy rowerami do lasu. Wspaniała wycieczka, polecam, odpręża, zapominamy o troskach dnia codziennego, a do tego przywieziemy ze sobą zdobycze;). Jedni pozbierają trochę grzybów, ja oprócz maślaków i kurek nie zbieram, po prostu się nie znam na grzybach. Drudzy nazbierają jagód, zaliczam się właśnie do nich;)
Tak! już są, piękne duże i słodziutkie. Oczywiście od razu wiedziałam, że będą z nimi pierogi, a jutro będą jagodzianki;)

Składniki:
Ciasto:
(bez jajek)
  • mąka pszenna - 3 szklanki (plus do obsypania)
  • woda (ciepła) - ok szklanki
  • sól - szczypta
  • olej - 2 łyżki
Nadzienie:
  • Jagody - 450gramów
  • cukier - 3 łyżki  
Do polania: 
  • Śmietana 22% - 300 ml
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 sztuka (duży)
 Dodatkowo:
  • Sól do posolenia wody - 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka


Wykonanie: 
Nadzienie:
Jagody przebieramy, usuwamy liście i inne zanieczyszczenia, płukamy. Odstawiamy na sito, aby obciekły. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy.
Ciasto:
 Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i ciągle mieszając ciepłą wodę.Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme poty dalej;)

 Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, następnie placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką , kubkiem i na środek kółka dajemy jagody z cukrem.

"Łamiemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy. 

 Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty.
 

Do polania:
Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Polewamy tak przygotowanym " sosem" pierogi na talerzu.
Smacznego;)
Pierogi z jagodami
Jagody 2012