sobota, 16 czerwca 2012

Ziemniaki odsmażane

Lubicie ziemniaki odsmażane?  Z zalewą którą za chwile poznacie, lubię najbardziej!
Ziemniaki przygotowane w tej formie mogą służyć jako samodzielne danie, doskonałe do każdego pieczonego, czy smażonego mięsa. Mnie najbardziej smakują podawane z szwajcarem.
Składniki:
  • Ugotowane ziemniaki - 1kg
  • Koper - 1/2 pęczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • kucharek - 1 łyżeczka
  • olej do zalewy - 1/4 szklanki
  • olej do smażenia - 1,5 łyżki
 

Wykonanie:
Do miski lub plastikowego pojemnika wlewamy olej, dodajemy posiekany drobno koperek i pokrojony w plasterki czosnek (można także przecisnąć przez praskę), ja lubię smażony czosnek więc wybieram pierwszy sposób. Dodajemy jarzynkę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. 
 W tym czasie: Ugotowane ziemniaki kroimy na plastry około 1.5 cm. Rozgrzewamy na patelni 1,5 łyżki oleju i podsmażamy plastry ziemniaków, gdy przewracamy rumiane na drugą stronę wtedy polewamy ziemniaki naszą zalewą. 
Smażymy do uzyskanie złocistej "skórki"