piątek, 13 lipca 2012

Kopytka

Bardzo proste w wykonaniu paluchy - podobno tak też,na kopyta wołają:) Można zrobić je z ziemniaków które zostały nam z poprzedniego dnia,lub ugotować specjalnie do tego dania. Wybór należy do Was. My lubimy je z kotletem  schabowym lub mielonym.
Składniki:
  • Ugotowane ziemniaki - 1200 gramów
  • maka pszenna-10 łyżek
  • jajo - 1 sztuka
  • sól -1 płaska łyżka ( do posolenia wody)
  •  
Wykonanie:
  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, ugniatamy dzielimy na 4 części i do 1/4 wsypujemy mąkę (u mnie wyszło 10 czubatych łyżek), dodajemy jajko - wyrabiamy ciasto.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, łatwiej będzie nam potem zrolować węża:)
  3.  Robimy "węża" i kroimy na około 4cm kawałki
  4. Gotujemy w osolonym wrzątku ( ja dodaję łyżkę oleju do wody, co zapobiega sklejaniu się kopytek) 
  5. Czas gotowania to około 2 minut od momentu wypłynięcia