piątek, 3 sierpnia 2012

Kociołek z kurczakiem, pieczarkami i makaronem

Danie jednogarnkowe, które możemy przygotować wcześniej, później odgrzać. Jeśli mamy żółty ser, możemy gotowe danie przełożyć do kokilek i zapiec z serem. Kreatywne podejście do tej potrawy  jak najbardziej  wskazane!

Składniki:
    Na dwie porcje
  • Pierś z kurczaka - 2 pojedyncze
  • pieczarki - 300 gram
  • cebula - 1 duża
  • makaron (farfalle) - szklanka
  • pieprz młotowaty z kolendrą - 1 łyżeczka
  • sól- 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki
  • bulion drobiowy / rosół - 2,5 szklanki
  • śmietana - 2 łyżki(płaskie)

 Wykonanie:
  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. 
  2. Cebule obrać z łupin, pokroić w półksiężyce. 
  3. Mięso kurczaka oczyścić z wszelkich błon, pokroić w kostkę. 
  4. Pieczarki z cebulą smażyć na łyżce masła, a kurczaka na drugiej patelni na pozostałym  maśle. 
  5. W międzyczasie ugotować makaron w osolonym wrzątku - al dente. 
  6. Pieczarki z cebulą przełożyć do rondla, dodać smażone piersi, zalać bulionem/ rosołem. Przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Chwilę dusić, dodać ugotowany makaron i śmietanę. 
  8. Połączyć składniki - wymieszać. 
  9. Podać gorące. 
*Można dodać ulubionych ziół, jeśli świeże to chwilę przed podaniem;)