Danie jednogarnkowe, które możemy przygotować wcześniej, później odgrzać. Jeśli mamy żółty ser, możemy gotowe danie przełożyć do kokilek i zapiec z serem. Kreatywne podejście do tej potrawy jak najbardziej wskazane!
Składniki:
Na dwie porcje
- Pierś z kurczaka - 2 pojedyncze
- pieczarki - 300 gram
- cebula - 1 duża
- makaron (farfalle) - szklanka
- pieprz młotowaty z kolendrą - 1 łyżeczka
- sól- 1 łyżeczka
- masło - 2 łyżki
- bulion drobiowy / rosół - 2,5 szklanki
- śmietana - 2 łyżki(płaskie)
Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry.
- Cebule obrać z łupin, pokroić w półksiężyce.
- Mięso kurczaka oczyścić z wszelkich błon, pokroić w kostkę.
- Pieczarki z cebulą smażyć na łyżce masła, a kurczaka na drugiej patelni na pozostałym maśle.
- W międzyczasie ugotować makaron w osolonym wrzątku - al dente.
- Pieczarki z cebulą przełożyć do rondla, dodać smażone piersi, zalać bulionem/ rosołem. Przyprawić solą i pieprzem.
- Chwilę dusić, dodać ugotowany makaron i śmietanę.
- Połączyć składniki - wymieszać.
- Podać gorące.
Zamawiam porcję! Wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Zapraszam;) Buziaki;)
Usuń