wtorek, 25 września 2012

Miseczki chlebowe

Miseczki chlebowe cieszą oko;) Podana w nich zupa prezentuje się wyśmienicie, zachęca do skonsumowania, do tego możemy zjeść naczynie w którym jedliśmy zupę;) W miseczkach możemy śmiało podać żurek, barszcz biały, jak i zupę cebulową czy grzybową.

Składniki:
 (na dwie średniej wielkości miseczki chlebowe)
  • 400g mąki pszennej
  • 200g mąki orkiszowej
  • 200g zakwasu chlebowego
  • 300ml letniej wody
  • opakowanie drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki mleka do posmarowania miseczek
  • tłuszcz do wysmarowania miski i blachy do pieczenia


Wykonanie:
  1. Łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, dodajemy łyżeczkę soli -  mieszamy 
  2. Dosypujemy drożdże instant, wlewamy letnią wodę i zakwas chlebowy. 
  3. Całość zagniatamy kilkanaście minut, aby powstało  jednolite elastyczne ciasto.
  4. Formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką. 
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. 
  6. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, z nich urywamy kawałek ciasta o wielkości orzecha włoskiego. 
  7. Ciasto formujemy w dwie kule, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na środek kładziemy kulki( te, które urywaliśmy o wielkości orzecha włoskiego) 
  8. Zostawiamy jeszcze na 30 minut aby podrosły. 
  9. Smarujemy miseczki mlekiem. 
  10. Nastawiamy piekarnik na 260*C. 
  11. Na dolną półkę wsuwamy blachę wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C. 
  12. Na półkę wyżej wkładamy wyrośnięte miseczki chlebowe.
  13. Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. (Bez termoobiegu)
  14. Gotowe miseczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia. 
  15. Ostudzone miseczki  przekładamy na deskę, ucinamy czapeczkę.
  16. Ze środka łyżką usuwamy miąższ, uważając aby nie uszkodzić ścianek miseczek. 
Miseczki przygotowane do podania w nich zupy,u mnie był to żurek;) 
Żurek w miseczce chlebowej