Żurek, tradycyjne polskie danie. Jest wiele sposobów przyrządzania tej sycącej i rozgrzewającej zupy. Postanowiłam podzielić się z Wami moim sposobem/przepisem Żurek. Podany w miseczkach chlebowych prezentuje się doskonale:)
Składniki:
(na około 5 porcji)
- 300g boczku wędzonego
- 600g kiełbasy
- 5 jajek (do podania)
- 10 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 500ml zakwasu do żurku
- 2-3 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku( po łyżeczce)
- ząbek czosnku
- ok. 2 litry wody
Wykonanie:
- Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu.
- Gdy woda z przyprawami na gazie się gotuje - kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy na rumiano.
- Pierwszy na patelnię wrzucamy boczek, następnie kiełbasę, którą smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku (razem z boczkiem)
- Przekładamy boczek i kiełbasę do garnka z wodą.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.
- Po chwili wlewamy zakwas do żurku.
- Mieszamy, gotujemy około 30 minut.
- Pokrojone w kostkę ziemniaki kładziemy na dno miseczek, zalewamy żurkiem, kroimy jajka w plasterki.
- Podajemy gorące.
Smacznego;)
* 1 jajko na porcje, ** 2 ziemniaki na porcje.
Rewelka, uwielbiam żurki
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa! Poproszę o więcej przepisów do tradycyjnych polskich dań..
OdpowiedzUsuńzrobione zjedzone i palce lizac
OdpowiedzUsuńciesze się że smakowało;)
UsuńCzy mój wpis został usunięty ?
OdpowiedzUsuńNie, wpis jest w miseczkach chlebowych;)
UsuńWłaśnie do tego doszedłem :) Moje myśli wciąż krążą wokół tego wspaniałego żurku, kliknąłem nie w tą zakładkę, zdjęcia są na 6 z plusem.
UsuńDziękuję;) życzę smacznego zwiedzania;)
Usuń