środa, 26 września 2012

Żurek Śląski w chlebie podany

Żurek, tradycyjne polskie danie. Jest wiele sposobów przyrządzania tej sycącej i rozgrzewającej zupy. Postanowiłam podzielić się z Wami moim sposobem/przepisem Żurek. Podany w miseczkach chlebowych prezentuje się doskonale:)


Składniki: 
(na około  5 porcji)

  • 300g boczku wędzonego
  • 600g kiełbasy
  • 5 jajek (do podania)
  • 10 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 500ml zakwasu do żurku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku( po łyżeczce)
  • ząbek czosnku
  • ok. 2 litry wody
  


Wykonanie:
  1. Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. 
  2. Gdy woda z przyprawami na gazie się gotuje -  kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy na rumiano.
  3. Pierwszy na patelnię wrzucamy boczek, następnie kiełbasę, którą smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku (razem z boczkiem)
  4. Przekładamy boczek i kiełbasę  do garnka z wodą. 
  5. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.
  6. Po chwili wlewamy zakwas do żurku. 
  7. Mieszamy, gotujemy około 30 minut. 
  8. Pokrojone w kostkę ziemniaki kładziemy na dno miseczek, zalewamy żurkiem, kroimy jajka w plasterki.
  9. Podajemy gorące.

 Smacznego;)
 * 1 jajko na porcje, 
** 2 ziemniaki na porcje.