Uwielbiam ptysie z kremem bezowym, takim samy które mają popularne miśki;) Ciasto parzone jest proste w wykonaniu, krem także. Możemy zrobić ptysie,ale również eklerki, nadając ciastu odpowiedni kształt. Pyszne,szybko znikają;)
Składniki:
Ciasto parzone:
- 200ml wody
- 220 gram mąki
- 130g masła
- 4 jajka
- białka z 5 jaj
- 220g cukru
- 150ml wody
- drucik z małym oczkiem
- cukier puder
Wykonanie:
Zaczynamy do ciasta parzonego- Do garnka wlewamy wodę, następnie wkładamy masło.
- Mieszamy, czekamy aż zacznie wrzeć, wsypujemy szklankę mąki.
- Drewnianą łyżką mieszamy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek.
- Studzimy.
- Do ostudzonego ciasta wbijamy kolejno jajka, ciągle mieszając mikserem.
- Gdy uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję ciasto jest gotowe.
- Przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kółka.
- Możemy także nabrać ciasto na łyżkę i formując kulisty kształt nakładać na papier do pieczenia.
- Nastawiamy piekarnik na180*C i pieczemy ciasto ptysiowe 20 -25 minut.
- Gotujemy wodę z cukrem.
- Syrop cukrowy jest gotowy gdy po wyciągnięciu z syropu drucika z oczkiem dmuchając w nie pojawi się bańka. (Ja wzięłam"oczko" z baniek mydlanych córki, wyparzone, kierowałam się tym malutkim nie tym wielkim sprawdzając "bańkę")
- Gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych białek.
- Białka są odpowiednio ubite gdy masa jest lśniąca i sztywna.
- Ostudzone ciasto ptysiowe przecinamy na około 3/4 ich wysokości napełniamy spód szprycą lub łyżką kremem bezowym, zamykamy czapeczkę.
- Obsypujemy cukrem pudrem.
- Podajemy.
uwielbiam;) pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńO mamuś, tak kusić wieczorową porą! do ulubionych:)
OdpowiedzUsuń