czwartek, 27 września 2012

Ptysie z kremem bezowym

Uwielbiam ptysie z kremem bezowym, takim samy które mają popularne miśki;) Ciasto parzone jest proste w wykonaniu, krem także. Możemy zrobić ptysie,ale również eklerki, nadając ciastu odpowiedni kształt. Pyszne,szybko znikają;)

Składniki:
Ciasto parzone:
  • 200ml wody
  • 220 gram mąki
  • 130g masła
  • 4 jajka
Krem bezowy:
  • białka z 5 jaj
  • 220g cukru
  • 150ml wody
  • drucik z małym oczkiem
Do obsypania:
  • cukier puder
 
 
Wykonanie:
Zaczynamy do ciasta parzonego
  1. Do garnka wlewamy wodę, następnie  wkładamy masło. 
  2. Mieszamy, czekamy aż zacznie wrzeć, wsypujemy szklankę mąki. 
  3. Drewnianą łyżką mieszamy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek. 
  4. Studzimy. 
  5. Do ostudzonego ciasta wbijamy kolejno jajka, ciągle mieszając mikserem.
  6. Gdy uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję ciasto jest gotowe. 
  7. Przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kółka. 
  8. Możemy także nabrać ciasto na łyżkę i formując kulisty kształt nakładać na papier do pieczenia. 
  9. Nastawiamy piekarnik na180*C i pieczemy ciasto ptysiowe 20 -25 minut. 
Krem bezowy: 
  1. Gotujemy wodę z cukrem. 
  2. Syrop cukrowy jest gotowy gdy po wyciągnięciu z syropu drucika z oczkiem dmuchając w nie pojawi się bańka. (Ja wzięłam"oczko" z baniek mydlanych córki, wyparzone, kierowałam się tym malutkim nie tym wielkim sprawdzając "bańkę") 
  3. Gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych  białek. 
  4. Białka są odpowiednio ubite gdy masa jest lśniąca i sztywna. 
  5. Ostudzone ciasto ptysiowe przecinamy na około 3/4 ich wysokości napełniamy spód szprycą lub łyżką kremem bezowym, zamykamy czapeczkę. 
  6. Obsypujemy cukrem pudrem. 
  7. Podajemy. 

2 komentarze: