środa, 10 października 2012

Flaki wołowe na rosole

Flaki u nas w domu robimy na rosole drobiowym, my wołowego po prostu nie lubimy. Sposobów na przygotowanie flaków jest wiele, podzielę się z Wami moją wersją ich gotowania.


Składniki:
  • 500g flaków wołowych gotowanych
  • rosół
  • marchewka z rosołu potrzebna nam będzię
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 -2 łyżki  majeranku suszonego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Flaki przelewamy na durszlaku zimną wodą..
  2. Kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą - wlewamy tylko tyle aby flaki zostały przykryte wodą.
  4. Dodajemy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy ). 
  5. Po tym czasie wylewamy wodę w której się gotowały, wyciągamy czosnek.
  6. Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy wyciągniętą z rosołu marchewkę na tarce o grubych oczkach. 
  7. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut. 
  8. Doprawiamy solą i pieprzem - podajemy gorące.