czwartek, 4 października 2012

Marchew z groszkiem

Bardzo lubię ten dodatek do obiadu. Jako dziecko nie znosiłam marchewki w ten sposób podanej, teraz jadam bardzo często;) Moja córka nie przepada za nią teraz,czy pokocha ją jako dorosła już osoba? Zobaczymy;)

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki groszku (u mnie konserwowy)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól,pieprz do smaku
  • płaska łyżka mąki pszennej



Wykonanie:
  1. Marchewkę myjemy, osuszamy, następnie obieramy (najlepiej skrobaczką do warzyw). 
  2. Marchew przecinamy wzdłuż na połowę, następnie ponownie tniemy wzdłuż na pół.
  3. W ten sposób uzyskamy 4 długie części z każdej marchewki, które potem kroimy w plasterki. 
  4. Do rondelka dajemy masło, podgrzewamy i wsypujemy pokrojoną marchew. 
  5. Dusimy do miękkości pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. 
  6. Gdy marchew zmięknie przyprawiamy  solą i pieprzem, następnie dodajemy odcedzony z zalewy groszek
  7. Na koniec zasypujemy marchew z groszkiem płaską łyżką mąki, mieszamy.
  8. Podajemy od ciepłe.