środa, 24 października 2012

Placki ziemniaczane z serem i pietruszką

Placki ziemniaczane uwielbiam, staram się eksperymentować z dodatkami, tym razem do ciasta dodałam ser żółty (znane mi już połączenie) i natkę pietruszki. Zachęcam do eksperymentowania i tworzenia swoich wariacji smaków.



Składniki:
na 2-3 porcje:
  • ziemniaki - ok. 6 sztuk
  • 1 cebula
  • jajko
  • sól, pieprz - do smak
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1/4 pęczka natki pietruszki



Wykonanie: 
  1. Obrane i umyte ziemniaki, trzemy na tarce o drobnych oczkach. 
  2. Przekładamy na sito i odcedzamy. 
  3. Płyn z ziemniaków pozostawiamy, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
  4. Obieramy cebule - trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy przecedzone ziemniaki z płynu.  Dodajemy uzyskaną skrobię z "wody", która nam się zbiera na dnie naczynia.Wbijamy jajko, 2  łyżki  mąki i żółty stary ser.  Na koniec wkładamy posiekaną natkę pietruszki. 
  5.  Rozgrzewamy na patelni olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. 
  6. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkami, osobiście lubię z sosem czosnkowym w tej wersji;)
Smacznego;)