poniedziałek, 19 listopada 2012

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka, odpowiada nam właśnie w takiej wersji. Podawany z frytkami i surówką z białej kapusty, mięso polane sosem czosnkowym (u nas z dodatkiem kopru).
Robiłam także z udźca z indyka, mnie smakuje, lecz rodzince już niekoniecznie;) Jaką wersję Wy preferujecie?
Składniki:
Mięso:
  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka oleju
  • łyżka przyprawy do gyrosu (u mnie z Huglii)

Sos czosnkowy:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól pieprz do smaku
  • łyżeczka octu winnego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka kopru
 
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania sosu:

  1. Łączymy ze sobą oba jogurty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Siekamy drobno koper, wrzucamy do jogurtów, wlewamy łyżeczkę octu winnego, przyprawiamy solą i pieprzem - całość mieszamy. 
  3. Odstawiamy do lodówki, aby składniki " przeszły".

Przygotowanie mięsa:

  1. Piersi z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błon, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Kroimy w cienkie paski a potem w plasterki, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę przyprawy do gyrosa. 
  3. Zalewamy łyżką oleju, mieszamy, odstawiamy na co najmniej 20 minut.
  4. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni - bez oleju - mamy już tłuszcz w którym marynowaliśmy mięso,w  zupełności wystarczy.
  5. Podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano.
  6. Podajemy z frytkami, surówką, polane sosem czosnkowym