Gyros z kurczaka, odpowiada nam właśnie w takiej wersji. Podawany z frytkami i surówką z białej kapusty, mięso polane sosem czosnkowym (u nas z dodatkiem kopru).
Robiłam także z udźca z indyka, mnie smakuje, lecz rodzince już niekoniecznie;) Jaką wersję Wy preferujecie?
Składniki:
Mięso:
- 2 piersi z kurczaka
- łyżka oleju
- łyżka przyprawy do gyrosu (u mnie z Huglii)
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól pieprz do smaku
- łyżeczka octu winnego
- ząbek czosnku
- 1/2 pęczka kopru
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania sosu:
- Łączymy ze sobą oba jogurty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Siekamy drobno koper, wrzucamy do jogurtów, wlewamy łyżeczkę octu winnego, przyprawiamy solą i pieprzem - całość mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki, aby składniki " przeszły".
Przygotowanie mięsa:
- Piersi z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błon, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Kroimy w cienkie paski a potem w plasterki, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę przyprawy do gyrosa.
- Zalewamy łyżką oleju, mieszamy, odstawiamy na co najmniej 20 minut.
- Mięso smażymy na rozgrzanej patelni - bez oleju - mamy już tłuszcz w którym marynowaliśmy mięso,w zupełności wystarczy.
- Podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano.
- Podajemy z frytkami, surówką, polane sosem czosnkowym
Lubię gyrosa, ale tylko robionego w domu:)
OdpowiedzUsuńNa mieście nie lubię kupować
Z kurczaka lubię gyros, ale jeśli robię w domu to z szynki wieprzowej lub karkówki marynowanej w sosie sojowym i czosnki. po prostu pyszne danie i do tego ogórek kiszony:)
OdpowiedzUsuńAle z kurczaka też robię:)
twój wygląda obłędnie :)
Sos wydaje się być pycha :) Szczególnie do takiej potrawy jak gyros z kurczaka
OdpowiedzUsuń