Wyroby mączne, moje ulubione;)Pierogi zjadam pod każdą postacią, na ostro, słodko jak tylko można wcinam z wielką radością;))) Ruskie w takiej postaci odkryłam niedawno. Dodany do farszu koper moim zdaniem poprawia ich smaki nadaje aromatu. Polecam;)
Składniki:
Na ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej + do obsypania
- 2 łyżki oleju
- ok szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 700g ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków
- 500g twarogu półtłustego
- 4 cebule
- 1/2 pęczka kopru
- 1/2 łyżeczka cukru
- łyżka oleju do podsmażenia cebuli
- jajko
- sól pieprz do smaku
- cebula
- olej
Wykonanie:
Zaczynamy od farszu:- Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na łyżce oleju - dodajemy do przeciśniętych i ugotowanych wcześniej ziemniaków.
- Przeciskamy przez praskę twaróg.
- Następnie siekamy koper, dosypujemy do farszu, wbijamy całe jajo, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Mieszamy, aby składniki się połączyły - farsz powinien być pikantny;)
- Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, olej i ciągle mieszając wlewamy ciepłą wodę.
- Gdy woda zostanie wchłonięta przez mąkę, ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnice i wyrabiamy.
- Ciasto jest gotowe, gdy po przecięciu będziemy widzieli malutkie pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ścierką odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło.
- Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienie placki, wycinamy szklanką lub kubkiem okręgi.
- Na środek kłamy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi tworząc wzorek palcami lub po prostu dociskając brzegi widelcem.
- Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, w miedzy czasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju - lub maśle.
- Odcedzamy pierogi, przekładamy na talerze, polewamy podsmażoną cebula.
Smacznego;)
Uwielbiam pierogi w każdej postaci! Ale ruskie, obok tych ze szpinakiem, są w ścisłej czołówce!
OdpowiedzUsuńRuskie są najlepsze!
OdpowiedzUsuń