sobota, 17 listopada 2012

Pierogi ruskie

Wyroby mączne, moje ulubione;)Pierogi zjadam pod każdą postacią, na ostro, słodko jak tylko można wcinam z wielką radością;))) Ruskie w takiej postaci odkryłam niedawno. Dodany do farszu koper moim zdaniem poprawia ich smaki nadaje aromatu. Polecam;)

Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do obsypania
  • 2 łyżki oleju
  • ok szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 700g ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków
  • 500g twarogu półtłustego
  • 4 cebule
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • łyżka oleju do podsmażenia cebuli
  • jajko
  • sól pieprz do smaku
Do okraszenia:
  • cebula
  • olej


 
Wykonanie:
 Zaczynamy od  farszu:
  1. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na łyżce oleju - dodajemy do przeciśniętych i ugotowanych wcześniej ziemniaków. 
  2. Przeciskamy przez praskę twaróg.
  3. Następnie siekamy koper, dosypujemy do farszu, wbijamy całe jajo, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. 
  4. Mieszamy, aby składniki się połączyły - farsz powinien być pikantny;) 
Ciasto: 
  1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, olej i ciągle mieszając wlewamy ciepłą wodę. 
  2. Gdy woda zostanie wchłonięta przez mąkę, ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnice i wyrabiamy.
  3. Ciasto jest gotowe, gdy po przecięciu  będziemy widzieli malutkie pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ścierką odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło. 
  4. Ciasto porcjami rozwałkowujemy  na cienie placki, wycinamy szklanką lub kubkiem okręgi. 
  5. Na środek kłamy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi tworząc wzorek palcami lub po prostu dociskając brzegi widelcem. 
  6. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, w miedzy czasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju - lub maśle. 
  7. Odcedzamy pierogi, przekładamy na talerze, polewamy podsmażoną cebula. 
Smacznego;)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi w każdej postaci! Ale ruskie, obok tych ze szpinakiem, są w ścisłej czołówce!

    OdpowiedzUsuń