poniedziałek, 4 marca 2013

Muszle nadziewane wątróbką

Szybki obiad, zamiast tradycyjnie - ziemniaków podanych z wątróbką, nadziałam nią muszle z makaronu. Kolejnym krokiem było obsypanie ich startym żółtym serem, zapieczenie w piekarniku.....pysznie;)

Składniki:
  • 500g wątróbki drobiowej
  • ok 24-26 muszli
  • 3 cebule
  • łyżka soli do posolenia wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 garście startego żółtego sera
  • łyżka oleju do wysmarowania formy
  • łyżka oleju do smażenia cebuli i wątróbki
Wykonanie: 
 
  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu.
  2. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente( około 13-15 minut),
  3.  Odcedzamy, przelewamy zimną wodą odstawiamy.
  4.  Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce) 
  5. Kroimy na mniejsze części, dokładamy dosmażonej się już na patelni cebuli i obsmażamy kilka minut - przyprawiamy solą i ewentualnie pierzem. 
  6. Nastawiamy piekarnik do 180*C, smarujemy naczynie żaroodporne olejem, układamy muszle i do każdej wkładamy wątróbkę z cebulą. 
  7. Zasypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, 
  8. Wkładamy muszle do nagrzanego piekarnika
  9. Zapiekamy około 7 minut w piekarniku.