czwartek, 3 października 2013

Placki serowo dyniowe

Dyni wcześniej nie robiłam sama, nadszedł czas aby próbować specjałów z jej dodatkiem. Przepis na placki znalazłam TUTAJ Zrezygnowałam z rodzynek, za którymi po prostu nie przepadam. Placki zasmakowały mnie, rodzinka podeszła do tego z mniejszym entuzjazmem. Cóż zrobić gdy są oporni na nowe smaki;)

Składniki:
  • 200 g surowej dyni( bez skóry)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 250 g białego sera (u mnie półtłusty)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
  •  szczypta cynamonu
  • olej do smażenia placków

 Wykonanie:
  1. Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach. 
  2. Masło wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy dynię i imbir, smażymy przez około 5 - 7 minut aż dynia zmięknie, odstawiamy.
    Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie rozgniatamy praską, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Mieszamy  z dynią.
    Ubijamy białka, dodajemy do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki),oraz cynamonem. 
  3. Delikatnie mieszamy - masa powinna być gęsta.
  4. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem najlepiej przy pomocy pędzelka.
  5. Nakładamy porcję czubatą łyżką, rozpłaszczamy ją na powierzchni patelni i smażymy do zarumienienia,  przewracamy placki na drugą stronę i smażymy, aż będą lekko zrumienione. 
  6. Podajemy ciepłe, np. z dodatkiem cukru pudru, śmietany lub  konfitury.