Leniwe śniadanie... Gdy nigdzie się nie śpieszę, gdy mogę dłuższą chwilę poświęcić śniadaniu, takie poranki lubię. Frittatę robiłam kilkakrotnie, lecz z papryką jeszcze nie. Podpowiedź znalazłam TUTAJ smacznie się zapowiadało i takie też było.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/3 zielonej papryki
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
- Paprykę kroimy w kostkę, następnie jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy, intensywnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła klarowanego, podsmażamy paprykę do miękkości, zalewamy jajkiem i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Gdy góra się zetnie frittatę mamy gotową.
- Przekładamy na talerz odwracając frittatę do góry dnem.
- Podajemy na ciepło, możemy obsypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz