środa, 2 lipca 2014

Zupa Jagodowa

Sezon jagodowy rozpoczęty! Jagodzianki w tym roku zaliczone, pierogi z jagodami także, czas na zupę jagodową. Możemy podawać ją na ciepło lub w formie chłodnika na zimno. Prosta i szybka w wykonaniu, możemy się przy jedzeniu u paskudzić (ja zawsze), ale warto!
 
 
Składniki:
  • 300-350g jagód
  • litr wody
  • 1 łyżka cukru (można dodać więcej jeśli uznacie taką potrzebę)
  • 3-4 łyżki śmietany (u mnie 30%)
Wykonanie:
  1. Jagody przebrane, opłukane wsypujemy do garnka, dodajemy cukier,
  2. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze około 2-3 minuty,
  3. W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
  4. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, podajemy z makaronem.
 
 
 
Jagodowe lato