wtorek, 23 września 2014

Serowe Placki (Twarogowe)

Placki z użyciem twarogu możemy zrobić na słodko jak i na ostro. Oczywistym jest,  wersja na słodko bardziej przypadła domownikom. Zrobiłam bez dodatków, lecz śmiało możecie polać jej sosem owocowym z wiśni, malin, truskawek, żurawiny, lub dodać po prostu jabłka skarmelizowane:)
 
 
Składniki:
  • 275g twarogu ( u mnie Pilos z Lidla)
  • jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego ( można użyć śmietany)
  • 4-5 łyżek maki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru białego lub trzcinowego
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania placów
Wykonanie:
  1. Ser rozdrobnić włożyć do blendera, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy plus jogurt - miksujemy
  2. Po uzyskaniu płynnej gładkiej masy przekładamy do miski, dodajemy mąkę, mieszamy w celu połączenia składników.
  3. Możliwe, iż będzie trzeba dołożyć jeszcze mąki, najlepiej zrobić próbę smażąc pierwszego placka czy smaży się równomiernie czy też "rozchodzi się" masa po patelni.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz, nastęnie smażymy placki na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron.
  5. Możemy obsypać placki dodatkowo pudrem, polać miodem, czy też sosem z ulubionych owoców.