środa, 1 października 2014

Cyce z indyka w porach

Zainspirowana przepisem na blogu Jesie.pl ,schabem w porach, popełniłam sobie indyka właśnie przykrytego kołdrą z pora. Nowości kulinarne na talerzu w naszym domu wprowadzam ja, ale i mam ogromną ochotę i spróbować często sprowadza się do robienia jednej porcji. Rodzinka spróbuje ode mnie, gdy jest aprobata - wprowadzamy do rodzinnego menu. Niestety w 90% muszę zjadam tylko ja  z tego powodu cieszę podniebienie w "samotności".
 
Składniki:
  • pierś z indyka
  • 1 por ( biała część)
  • łyżka masła
  • ziele angielskie (u mnie 2 kulki)
  • liść laurowy
  • pieprz,
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól
  • 1/4 szklanki wody lub bulionu (u mnie rosół)
  • tłuszcz do smażenia

  •  
     
     
     
     
    Wykonanie:
    1. Mięso delikatnie rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem i solą
    2. Obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    3. Por kroimy w plastry, blanszujemy najlepiej na maśle na patelni,
    4. Wlewamy bulion, przekładamy na mięso które mamy w naczyniu żaroodpornym,
    5. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, doprawić możemy także pieprzem młotkowanym z kolendrą, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C zapiekamy 30 minut ;)
    6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    7. Smacznego