poniedziałek, 3 listopada 2014

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to ulubiona potrawa/zupa  mojego męża, najlepiej  podany z krokietem, robię średnio raz na miesiąc, bywa również tak, iż na prośbę połówka zrobię częściej.
Sposób robienia barszczu, który Wam za chwilę opiszę zdradziła mi jedna z doświadczonych kucharek. Zawdzięczam tej osobie wiele wspaniałych rozwiązań, z tzw "starej szkoły" a  mimo technologicznego rozwoju te metody sprawdzają się po dziś dzień ;)


Składniki:

  • 1,5 litra Bulionu drobiowego lub wieprzowego (u mnie drobiowy)*
  • 2 kg buraków
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki octu ( potem doprawiamy do smaku dodając jeszcze odrobinę)
  • 5 - 6  łyżek cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • lubczyk




Wykonanie:
  1. Buraki płuczemy osuszamy, odcinany końcówki, kroimy w plastry przekładając do garnka.
  2. Zasypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek - odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
  3. Buraki puszczą sok...
  4. Po wspomnianym wyżej czasie, buraki zalewamy wodą, tyle, aby ledwo je przykrywała.
  5. Przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu, gdy buraki będą jasne przelewamy wodę z nich do gorącego bulionu. 
  6. Dodajemy ocet, cukier, lubczyk, sól, pieprz, próbujemy, możemy dodać w/g własnego smaku więcej octu, cukru czy pieprzu lub soli.
* Jeżeli barszcz robimy na Święta Bożego Narodzenia, najlepiej użyć wywaru warzywnego ;)