środa, 5 listopada 2014

Pulled pork

Pierwszy raz z tak przyrządzonym mięsem spotkałam się na  kanale niesia25, następnie zrobiła Bernika, przyszedł także czas na mnie.
Pulled pork, zwana rwaną wieprzowiną, możemy podawać w kanapkach, czy też jako domowy fast food, wkładając mięso z dodatkami do bułki hamburgerowej.


Zdjęcie "nie powala" lecz mięso nie chciało  współpracować z aparatem

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny, u mnie karczek
  • Shoarma biała mieszanka przypraw, którą przywiozłam z Egiptu w skład któej wchodzi zwykle pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa goździk, cynamon, kardamon 
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule


Wykonanie:
  1. Mięso płuczemy osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski wsypujemy garść mieszanki, dodajemy olej.
  2. "Obtaczamy" mięso w przyprawach i oleju.
  3. Przykrywamy, odstawiamy na całą noc do lodówki.
  4. Cebulę obieramy, kroimy w plastry, kładziemy na dno naczynia żaroodpornego
  5.  Mięso przekładamy na cebulę we wspomnianym naczyniu żaroodpornym,
  6.  Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 100*C, na dolną półkę, tryb góra dół, pieczemy około ośmiu godzin;)