Słońce z Sycylii sprawia, iż konieczne jest dodatkowe orzeźwienie.
Ośmielam się stwierdzić, dlatego własnie powstał
tak cudowny
włoski, zimny deser, czyli granita.
tak cudowny
włoski, zimny deser, czyli granita.
Przysmak ten, robiony jest z lodu, cukru oraz dodatków smakowych,
najczęściej owoców lub kawy.
najczęściej owoców lub kawy.
We Włoszech granita jest dostępna niemal na każdym kroku.
Znajdziemy ją zarówno w kafeteriach, jak i na ulicach.
Składniki:
Mocna kawa - 1 litr
śmietana kremówka - 200ml
cukier - 3łyżki
Wykonanie:
W gorącej kawie rozpuszczamy cukier, odstawiamy do ostygnięcia.
Wlewamy do naczynia o szerokim płaskim dnie ( szybciej nam się zamrozi)
Wstawiamy, na co najmniej trzy, cztery godziny do zamrażalnika.
Gdy nam się masa zamrozi "zdzieraj" łyżką warstwa po warstwie masę kawową i wkładaj do naczynia z którego będziemy konsumować kawę:)
Ubijamy śmietanę dodajemy na wierzch granity,
możemy ewentualnie posypać kakao lub zmieloną kawą.
Smacznego!
o kurczę, ale kusisz:) Gdybym ja tylko miała jakieś miejsce w zamrażalniku...
OdpowiedzUsuńznajdziesz zapewne troszkę miejsca ;) Jest pyszna, a dodatek śmietany mmmmm pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńO i kolejna kawa warta spróbowania!
OdpowiedzUsuńHaniu - dziękuje
OdpowiedzUsuńod - kuchni - napisz proszę jak ci smakowała:)
Kawowej co prawda nie robiłam, ale w innych zamiast zostawiać w zamrażalniku i potem zdzierać, mniej więcej co pół godziny mieszam dokładnie widelcem, robią się takie grudki...
OdpowiedzUsuńMożna je nabierać łyżką i od razu nakładać, jeśli ktoś, jak ja, nie znosi takiego zdzierania :)
(nie wiem czemu... tak już mam)