sobota, 15 października 2011

Granita - dolci e un caffé

 Słońce  z Sycylii sprawia, iż konieczne  jest dodatkowe orzeźwienie.
   Ośmielam się stwierdzić, dlatego własnie powstał
tak cudowny
włoski, zimny deser, czyli granita.
 Przysmak  ten,  robiony jest z lodu, cukru oraz dodatków smakowych,
najczęściej owoców lub kawy.
We Włoszech granita  jest dostępna niemal na każdym kroku.
Znajdziemy ją   zarówno w kafeteriach, jak i na ulicach.
 Składniki:
Mocna kawa - 1 litr
śmietana kremówka - 200ml
cukier - 3łyżki
Wykonanie:
W gorącej kawie rozpuszczamy cukier, odstawiamy do ostygnięcia.
Wlewamy do naczynia o szerokim płaskim dnie ( szybciej nam się zamrozi)
Wstawiamy, na co najmniej trzy, cztery godziny do zamrażalnika.
Gdy nam się masa zamrozi "zdzieraj" łyżką warstwa po warstwie masę kawową i wkładaj do naczynia z którego będziemy konsumować kawę:)
Ubijamy śmietanę dodajemy na wierzch granity,
możemy ewentualnie posypać kakao lub zmieloną kawą.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. o kurczę, ale kusisz:) Gdybym ja tylko miała jakieś miejsce w zamrażalniku...

    OdpowiedzUsuń
  2. znajdziesz zapewne troszkę miejsca ;) Jest pyszna, a dodatek śmietany mmmmm pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. O i kolejna kawa warta spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Haniu - dziękuje
    od - kuchni - napisz proszę jak ci smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawowej co prawda nie robiłam, ale w innych zamiast zostawiać w zamrażalniku i potem zdzierać, mniej więcej co pół godziny mieszam dokładnie widelcem, robią się takie grudki...
    Można je nabierać łyżką i od razu nakładać, jeśli ktoś, jak ja, nie znosi takiego zdzierania :)
    (nie wiem czemu... tak już mam)

    OdpowiedzUsuń