niedziela, 22 kwietnia 2012

Placek po węgiersku

Placek ten podawany jest na wiele sposobów. Można zrobić go z mięsem wołowym czy wieprzowym, będzie jednakowo dobrze smakował. W mojej wersji z mięsem wieprzowym;)
Placek po węgiersku


Składniki:
  • Mięso wieprzowe 1 kilogram
  • ziemniaki 2 kilogramy
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • cebula 2 sztuki
  • jajka 2 sztuki
  • ser żółty tarty 100 gram
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • liść laurowy - 2 listki
  • ziele angielskie - 2 kulki
  • olej do smażenia - 100 gram
Wykonanie:
Przygotowanie Mięsa:
 Mięso kroimy w kostkę, smażymy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele, listek laurowy , magi, pieprz przykrywamy i gotujemy do miękkości trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zatrzepke' z maki i wody ( dobrze należy wmieszać. Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)
Przygotowanie Ciasta: 
 Trzemy cebule odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy owe ziemniaki z płynu dodajemy do cebuli. Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy żółtym serem:) Życzę smacznego ! 
Ps: Ja dodaję jeszcze na drugiej połówce talerza surówkę z białej kapusty:)

1 komentarz:

  1. Do tej pory pamiętam jak pierwszy raz jadłam placek po węgiersku. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń