Placek po węgiersku |
Składniki:
- Mięso wieprzowe 1 kilogram
- ziemniaki 2 kilogramy
- mąka pszenna 6 łyżek
- cebula 2 sztuki
- jajka 2 sztuki
- ser żółty tarty 100 gram
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- liść laurowy - 2 listki
- ziele angielskie - 2 kulki
- olej do smażenia - 100 gram
Przygotowanie Mięsa:
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno
przyrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele, listek laurowy , magi,
pieprz przykrywamy i gotujemy do miękkości trwa to około 1,5h Sprawdzamy
czym mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zatrzepke' z
maki i wody ( dobrze należy wmieszać. Zalewamy gotujący się gulasz i
mieszamy chwilę - Gotowe:)
Przygotowanie Ciasta:
Trzemy cebule odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe
ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy owe ziemniaki z płynu dodajemy do
cebuli. Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia dodajemy do
ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3
łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu
stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy
na pół polewamy sosem, posypujemy żółtym serem:) Życzę smacznego !
Ps:
Ja dodaję jeszcze na drugiej połówce talerza surówkę z białej kapusty:)
Do tej pory pamiętam jak pierwszy raz jadłam placek po węgiersku. Pychota:)
OdpowiedzUsuń