Ciacho francuskie wprost uwielbiam, do cukinii się przekonałam całkiem niedawno, a mozzarella pieczona jest obłędna;) Połączenie tych składników powaliło moje kubki smakowe na kolana - o tak, bardzo to lubię.
Składniki:
- 1/2 arkusza ciasta francuskiego
- średniej wielkości cukinia
- 3 pomidory
- mozzarella
- szczypta soli
- dwie szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180*C
- Cukinie i pomidora płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Mozzarelle, pomidora i cukinie kroimy w plastry.
- Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na dwie części.
- W cieście francuskim podwijamy brzegi do wewnątrz na ok. cm grubości.
- Układamy na cieście plastry cukinii pomidora i mozzarelli (na przemian), do końca ciasta.
- Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą (możecie użyć innej mieszanki lub ulubionych ziół).
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18 minut
warzywa na ciescie francuskim - pycha!:)
OdpowiedzUsuńo tak pycha:)
UsuńWow, cóż za inwencja! Bardzo mi się podoba! A pieprz młotkowy z kolendrą uwielbiam :) Pozdrawiam i zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń