środa, 22 sierpnia 2012

Przekładaniec warzywny na cieście francuskim

Ciacho francuskie wprost uwielbiam, do cukinii się przekonałam całkiem niedawno, a mozzarella pieczona jest obłędna;) Połączenie tych składników powaliło moje kubki smakowe na kolana - o tak, bardzo to lubię.

Składniki:
  • 1/2 arkusza ciasta francuskiego
  • średniej wielkości cukinia
  • 3 pomidory
  • mozzarella
  • szczypta soli
  • dwie szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą





Wykonanie:
  1. Piekarnik nastawiamy na 180*C
  2. Cukinie i pomidora płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  3. Mozzarelle, pomidora i cukinie kroimy w plastry.
  4. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na dwie części.
  5. W cieście francuskim podwijamy brzegi do wewnątrz na ok. cm grubości. 
  6. Układamy na cieście plastry cukinii pomidora i mozzarelli (na przemian), do końca ciasta.
  7. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą (możecie użyć innej mieszanki lub ulubionych ziół).
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 18 minut





3 komentarze:

  1. warzywa na ciescie francuskim - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, cóż za inwencja! Bardzo mi się podoba! A pieprz młotkowy z kolendrą uwielbiam :) Pozdrawiam i zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń