Do chipsów podchodziłam dwukrotnie Za pierwszym razem pokroiłam za grubo i nie były to chipsy tylko pieczone buraki, pyszne, jednak nie o taki efekt zabiegałam.
Drugie podejście, to był strzał w 10! Chipsy chrupiące, pyszne, polecam wypróbować. Jest trochę przy nich pracy, uważam jednak że warte są tego.
Składniki:
- 2 buraki średniej wielkości
- olej
- sól
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 110*C
- Buraki obieramy kroimy na cienkie plastry, możemy użyć mandoliny lub maszynki do krojenia pieczywa - ja tak właśnie kroiłam buraka ;)
- Przekładamy plastry do miski dodajemy łyżeczkę do dwóch oleju mieszamy
- Przekładamy oblepione tłuszczem plastry buraków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, solimy, wkładamy do piekarnianka...
- Po pierwszych 10 minutach odwracamy buraki i pieczemy kolejne 10 minut by ponownie je obróć.
- Obracamy do momentu uzyskania chrupkości, wizualnie będą pomarszczone, wyciągamy jeden czekamy aż chwilę przestygnie, gdy jest chrupki chipsy gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz